przepis na pizze, Przepis na pyszną domową włoską pizzę!, LoveDrama Blog
Jedzenie,  Przepisy

Przepis na pyszną domową włoską pizzę!

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Ciasto na pizzę musisz wyrobić minimum dwie godziny przed posiłkiem. 

Składniki na pizzę: 

  • 1 kg mąki Basia na pizzę włoską
  • 100 gr drożdży
  • 150 ml wody
  • Cukier
  • Sól

Składniki na sos do pizzy:

  • Koncentrat pomidorowy 100 gr
  • Passata (opcjonalnie)
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe
  • Oregano
  • Cukier
  • Sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie do wyboru składniki na pizzę: 

  • Ser mozarella w kulce
  • Ser mozarella żółty sypany (dostępny w Biedronce)
  • Oliwki
  • Papryka
  • Salami
  • Pieczarki

Bądź, to co masz na dany moment w lodówce 🙂 

Zacznij od wyrobienia ciasta na pizzę

przepis na pizze, Przepis na pyszną domową włoską pizzę!, LoveDrama Blog

 

  1. Wsyp pół kilograma mąki do wysokiej, dużej miski, która umożliwi Ci swobodne ugniatanie ciasta. Dodaj łyżeczkę soli. Jeżeli chcesz wyrobić więcej ciasta, to zamiast połowy kilograma użyj 1 kg mąki i po prostu podwój ilość pozostałych składników na ciasto. Mąkę możesz również przesiać przez sito.
  2. Następnie przygotuj 150 ml letniej wody w dużej szklance i rozpuść w niej 25 gr drożdży (drożdże dobrze jest wcześniej wyjąć z lodówki żeby trochę się ogrzały) oraz wsyp łyżeczkę cukru i łyżkę lub dwie mąki na pizzę. 
  3. Pozostaw drożdże w szklance, dopóki nie napęcznieją. Zajmie to ok. 10 minut. Jeżeli nie zobaczysz zmian w szklance, czyli zawartość nie zgęstnieje, a na powierzchni nie pojawi się piana – oznacza to, że drożdże nie wyrosły i się nie nadają. Całą procedurę niestety należy powtórzyć od nowa. 
  4. Po 10 minutach, gdy drożdże wyrosną w wodzie, powoli zacznij powoli dolewać je do miski z mąką i ugniatać.
  5. Dolewaj wodę powoli i ugniataj ciasto, dopóki nie będzie miało jednolitej tekstury. 
  6. Jeżeli udało Ci się ugnieść ciasto w kulę o jednolitej masie, dolej łyżkę stołową oliwy i jeszcze przez chwilę ugniataj delikatnie ciasto. Jeżeli ciasto zostało zrobione z pół kilo mąki, możesz podzielić je na pół i osobno umieścić je w miskach przykrytych szmatką.
  7. Następnie pozostaw ciasto do wyrośnięcia (ok. 2-3 h)
przepis na pizze, Przepis na pyszną domową włoską pizzę!, LoveDrama Blog
przepis na pizze, Przepis na pyszną domową włoską pizzę!, LoveDrama Blog

Zrób domowy sos na pizzę

 

  1. Do niewielkiej miski wlej cały koncentrat ze słoiczka 100g, a następnie dodaj łyżkę cukru do smaku. 
  2. Następnie do koncentratu dolej 1-2 łyżki oliwy, aby nieco go rozrzedzić. 
  3. Opcjonalnie możesz dodać kilka łyżek passaty, ale nie jest to punkt obowiązkowy. 
  4. Do przygotowanego koncentratu pomidorowego dodaj dużą garść oregano i innych przypraw według uznania. Może to być sól, pieprz, bazylia itp. 

Przejdź do pieczenia pizzy

przepis na pizze, Przepis na pyszną domową włoską pizzę!, LoveDrama Blog
    1. Uwaga! Nigdy nie wałkuj pizzy! Przygotowaną kulę połóż na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki i zacznij rozrabiać ciasto na płasko, w rękach. Obracaj ciasto i mocno je ugniataj palcami na płaski placek. Możesz też podnieść placek i obracać go jak kierownicę, wtedy zacznie się rozciągać. Uważaj tylko żeby się nie porwał.
    2. Przygotuj formę (dowolną) i ułóż na niej ciasto. 
    3. Następnie na płaskim placku rozprowadź sos na pizzę (ilość według uznania).
    4. Przed dodawaniem składników wysyp ser żółty mozarella, a potem dopiero resztę!
    5. Następnie opcjonalnie dodawaj pokrojone i przygotowane przez Ciebie ulubione składniki. 
    6. Na koniec możesz “porwać” kulę białej mozarelli na kawałki i położyć je na całej pizzy. 
    7. Pizzę włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 6-8 minut i piecz w temperaturze przynajmniej 200 stopni (lub większej). 

Pizza gotowa. Buon Appetito!

przepis na pizze, Przepis na pyszną domową włoską pizzę!, LoveDrama Blog

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.