przepis na pierniczki, Przepis na domowe pierniczki!, LoveDrama Blog
Jedzenie,  Przepisy

Przepis na domowe pierniczki!

Czas przygotowania: Ok. 40 minut

Razem z ozdabianiem może to potrwać znacznie dłużej 😉

Składniki na pierniczki:

Ok. ¼ szklanki miodu 

80 g masła (dowolnego)

½ szklanki cukru pudru

1 jajko 

Ok. 2,5 szklanki mąki pszennej 

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki stołowe przyprawy do piernika (dowolnej)

2 łyżeczki kakao – może być mniej, ale dzięki temu pierniki uzyskają pożądany kolor 

Opcjonalnie 2 płaskie łyżki cynamonu, jeśli lubisz intensywny, słodki smak pierniczków

Kilka wskazówek na początek

Przepis jest dziecinnie prosty, więc mam nadzieję, że wyrobienie ciasta pójdzie Wam tak samo szybko, jak i mnie 🙂 Pamiętajcie o tym, że jeżeli ciasto wyjdzie wam zbyt lepkie i będzie się rozpadać pod wałkiem, to możecie dodać nieco więcej mąki.

przepis na pierniczki, Przepis na domowe pierniczki!, LoveDrama Blog

Zaczynajmy!

Miód, masło i cukier puder rozpuść w małym rondelku na niskim ogniu i trzymaj tak długo, dopóki masa nie będzie jednolita i bez grudek. Jeżeli nie masz płynnego miodu, to rozpocznij od roztopienia zwykłego miodu i poczekaj, aż się upłynni pod wpływem temperatury. Resztę składników należy wsypać do dużej miski lub na stolnicę i wymieszać. Przed połączeniem składników wystudź płynną masę. Następnie suche składniki łączysz z mokrymi i zaczynasz ugniatać ciasto. Musi mieć ono jednolitą, gładką strukturę! 

Przed rozpoczęciem wałkowania możesz włożyć ciasto na chwilę do lodówki. Następnie podziel je na mniejsze kawałki i wałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Wytnij foremkami wzory i wyłóż na blachę, która jest zabezpieczona papierem. Pierniki należy piec w 180 stopniach przez ok. 8 minut. Im dłużej pieczesz, tym pierniki są twardsze i nabierają goryczki.

Najprawdopodobniej z tego przepisu wyjdzie Ci ok. 50 pierniczków w zależności od wielkości foremek. 

Przechowywanie pierników

Pierniki potrzebują kilku tygodni, aby zmięknąć, więc najlepiej trzymać je w pudełku w jakimś wilgotnym miejscu. Dobrym trikiem jest trzymanie pierniczków wraz z jakimś owocem (jabłkiem, pomarańczą), aby pochłaniały jego wilgoć i jednocześnie nasiąkały pięknym zapachem. Ja do swoich włożyłam plaster pomarańczy wraz z goździkami 🙂 

Powodzenia w pieczeniu i ozdabianiu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *