Zaczynajmy!
Miód, masło i cukier puder rozpuść w małym rondelku na niskim ogniu i trzymaj tak długo, dopóki masa nie będzie jednolita i bez grudek. Jeżeli nie masz płynnego miodu, to rozpocznij od roztopienia zwykłego miodu i poczekaj, aż się upłynni pod wpływem temperatury. Resztę składników należy wsypać do dużej miski lub na stolnicę i wymieszać. Przed połączeniem składników wystudź płynną masę. Następnie suche składniki łączysz z mokrymi i zaczynasz ugniatać ciasto. Musi mieć ono jednolitą, gładką strukturę!
Przed rozpoczęciem wałkowania możesz włożyć ciasto na chwilę do lodówki. Następnie podziel je na mniejsze kawałki i wałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Wytnij foremkami wzory i wyłóż na blachę, która jest zabezpieczona papierem. Pierniki należy piec w 180 stopniach przez ok. 8 minut. Im dłużej pieczesz, tym pierniki są twardsze i nabierają goryczki.
Najprawdopodobniej z tego przepisu wyjdzie Ci ok. 50 pierniczków w zależności od wielkości foremek.