szarpana wieprzowina, Wolno duszona Szarpana Wieprzowina, LoveDrama Blog
Jedzenie,  Przepisy

Wolno duszona Szarpana Wieprzowina

Pulled Pork to danie kuchni amerykańskiej stosowane jako dodatek do kanapek. Delikatne, rozpadające się i rozpływające w ustach aromatyczne mięso w formie burgera to idealny pomysł na poczęstunek dla Twoich gości na wieczorne spotkanie. Chcesz wiedzieć jak zrobić szarpaną wieprzowinę samodzielnie? Z chęcią podzielę się z Tobą moim sprawdzonym przepisem! Smacznego!

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka sosu Barbecue
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka żółtej musztardy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka mielonego chilli
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 8 bułek hamburgerowych
  • 2 łyżki masła
szarpana wieprzowina, Wolno duszona Szarpana Wieprzowina, LoveDrama Blog

Przygotowanie:

  1. Na dno brytfanki wlej olej i ułóż na nim mięso wieprzowe. Następnie wlej sos barbecue, ocet jabłkowy i bulion drobiowy. Dodaj brązowy cukier, musztardę, sos Worcestershire, cebulę, czosnek i tymianek. Wszystko wymieszać razem z mięsem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 5-6 godzin, aż mięso będzie się swobodnie rozpadało na kawałki.
  2. Po upieczeniu wyjmij mięso i za pomocą dwóch widelców posiekaj je na drobne części. Następnie wrzuć wszystko z powrotem do naczynia i wymieszaj w sosie powstałym w trakcie gotowania.
  3. Bułki Hamburgerowy przekroić na pół i posmarować masłem, następnie smażyć kilka minut na patelni, aż się zarumienią. Posiekane mięso podawać w bułkach z ulubionymi burger’owymi składnikami.
szarpana wieprzowina, Wolno duszona Szarpana Wieprzowina, LoveDrama Blog

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *