Pulled Pork to danie kuchni amerykańskiej stosowane jako dodatek do kanapek. Delikatne, rozpadające się i rozpływające w ustach aromatyczne mięso w formie burgera to idealny pomysł na poczęstunek dla Twoich gości na wieczorne spotkanie. Chcesz wiedzieć jak zrobić szarpaną wieprzowinę samodzielnie? Z chęcią podzielę się z Tobą moim sprawdzonym przepisem! Smacznego!
Składniki:
1 łyżeczka oleju roślinnego
2 kg łopatki wieprzowej
1 szklanka sosu Barbecue
½ szklanki octu jabłkowego
½ szklanki bulionu drobiowego
¼ szklanki cukru brązowego
1 łyżka żółtej musztardy
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka mielonego chilli
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 ½ łyżeczki suszonego tymianku
8 bułek hamburgerowych
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Na dno brytfanki wlej olej i ułóż na nim mięso wieprzowe. Następnie wlej sos barbecue, ocet jabłkowy i bulion drobiowy. Dodaj brązowy cukier, musztardę, sos Worcestershire, cebulę, czosnek i tymianek. Wszystko wymieszać razem z mięsem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 5-6 godzin, aż mięso będzie się swobodnie rozpadało na kawałki.
Po upieczeniu wyjmij mięso i za pomocą dwóch widelców posiekaj je na drobne części. Następnie wrzuć wszystko z powrotem do naczynia i wymieszaj w sosie powstałym w trakcie gotowania.
Bułki Hamburgerowy przekroić na pół i posmarować masłem, następnie smażyć kilka minut na patelni, aż się zarumienią. Posiekane mięso podawać w bułkach z ulubionymi burger’owymi składnikami.